Efterfødselsreaktioner

Er du ramt af en efterfødselsreaktion?

Hvad er efterfødselsreaktioner?

At være ramt af en efterfødselsreaktion betyder, at man er i krise efter fødsel. Man oplever følelsesmæssige reaktioner på fødselen og det nyankomne barn, som er overvældende og svære at forstå. Man oplever, at det er svært at få det bedre og finde ro i den nye rolle på egen hånd eller ved hjælp af sit netværk og nære andre. Dette betyder, at det kan være rigtig godt at få hjælp udefra, hos en psykolog eller andre fagpersoner som har kendskab til efterfødselsreaktioner og behandling af disse.

Den følelsesmæssige overvældelse kommer for de fleste overraskende, da man har forventet positive følelser knyttet til ankomsten af den lille baby. Mange skammer sig over og er forvirret over, ikke at reagere som man havde forventet, og man kan blive forskrækket over sine egne følelser. Nogle tænker; er det sådan det skal være? Det føles ikke rigtigt, men det kan være svært at sætte ord på hvordan man har det. Og hvis det er det første barn, ved man jo ikke hvordan det “skal” føles og det er svært at vide hvad der er hvad. Nogle tænker, at det nok går over, og søger først hjælp når man har gået med det alene i lang tid.  

Hvilke typer efterfødselsreaktioner findes der?

Der findes flere forskellige typer af efterfødselsreaktioner. Det mest almindelige, er nok, at reagere med tristhed, tomhed, angst og depressive symptomer. Mere sjældent findes efterfødselspsykose, hvor man mister grebet om virkeligheden, og kan få vrangforestillinger og stærk angst som eskalerer. I disse tilfælde, har man brug for hjælp fra psykiatrien. 

Efterfødselsreaktioner er mere almindelig end vi går og tror, og mange bliver derfor meget overrasket over reaktionerne, noget som kan forstærke angsten og følelsen af at være forkert.

Du kan blandt andet være ramt af:

  • En overvældende følelse af tomhed/ afkoblethed
  • Stor tristhed, som man måske ikke ved hvor kommer fra. Det er som om tårerne ingen ende har.
  • Overdreven angst for at der skal ske barnet noget
  • Overdreven angst for, at man selv skal komme til at skade barnet
  • Angst for at være alene med barnet
  • Stor usikkerhed i rollen som mor (“jeg kan ikke klare dette”)
  • Skam over at have negative følelser knyttet til sig selv, fødselen og barnet
  • En følelse af at miste kontrol over egen krop
  • En “uvirkeligheds- følelse”, som om det der sker ikke er virkelig

Hvad kan du forvente, hvis du kommer til samtale hos mig?

I samtaler hos mig, hjælper jeg dig med at sætte ord på de følelser og tanker du oplever og hvordan du kan håndtere disse i din dagligdag så de ikke opleves så overvældende og skræmmende. Du vil opleve, at alle følelser og tanker er tilladte, og at de ikke er farlige. Dette fører typisk til en større accept af hvordan du har det og en større forståelse af hvad der foregår inde i dig. 

Samtalerne har fokus på følelser, tanker og handlinger. Accept og håndtering. Du vil opleve en større handlekraft og blive mere tryg og forankret i dig selv og i din nye rolle.

Jeg glæder mig til at møde dig.

Kan jeg hjælpe dig?

Du er velkommen til at kontakte mig ved at udfylde formularen. Jeg svarer så hurtigt, jeg kan – normalt inden for 2 hverdage.

Jeg glæder mig til at høre fra dig.

BØRNEPSYKOLOG

læs mere

KRISE

læs mere

PARTERAPI

læs mere

STRESS

læs mere